2013 m. gegužės 30 d., ketvirtadienis

Ortopedija

Judėjimo laisvė
Ortopedija
Ortopedija
Kiek laiko galėtumėte išbūti nejudėdamas? O jei negalėtumėte judėti dėl skausmo? Ortopedija – medicinos sritis, tirianti ir gydanti žmogaus judėjimo aparatą. Judėjimas neatskiriamas nuo kasdienės veiklos. Juda netgi dar negimę kūdikiai. Todėl būtina pasirūpinti, kad kaulai, kremzlės, sausgyslės, sąnariai, raumenys būtų sveiki. Tai ir yra pagrindinis ortopedijos tikslas. Ortopedija aktuali ne vien vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiesiems įgimtą negalią. Su įvairiomis traumomis susiduriama ne vien sporte, bet ir kasdien: mokykloje, darbe, kelionėse viešuoju transportu ar tiesiog gatvėje (užtenka vos prisiminti žiemą ir slidžius miesto grindinius).

Viso kūno priežiūra

Su ortopedija ir traumatologija iš tiesų susiduria nemažai žmonių. Specialistai apžiūri vos gimusių vaikų judėjimo sistemą. Na, o vaikystėje tiek darželiuose, tiek mokyklose nutinka įvairių nelaimingų atsitikimų. Dažnai patempiami raumenys, sausgyslės, skyla arba lūžta kojų, rankų kaulai. Ortopedijos specialistai atidžiai prižiūri vaikų (ir suaugusiųjų) laikyseną, eiseną. Suaugusieji dažnai skundžiasi nugaros, juosmens, pečių skausmu. Vyresnio amžiaus žmonės taip pat priklauso rizikos grupei – jų sąnariai susidėvi, raumenys yra silpnesni. Taigi, ortopedija visiems be išimties aktualus sveikatos priežiūros mokslas. 

Sutrikusiai judėjimo funkcijai atstatyti prireikia tiek chirurginių operacijų, tiek specialių neoperacinių priemonių. Pavyzdžiui, ortopedija nugarai stiprinti ir fiksuoti naudoja specialius įtvarus, korsetus ir panašias priemones. Tokių priemonių, derinant su pratimais, specialia mankšta, masažu prireikia ir gydant ydingą laikyseną, plokščiapėdystę ir panašiai. Tiems, kuriems dėl lūžių ir išnirimų aktuali ortopedija itvarai išties tampa veiksminga pagalbos priemone. Labai dažnai lūžę kaulai yra sugipsuojami. O štai stuburo išvaržos dažnai šalinamos operacijomis. Chirurgų pagalbos prireikia ir esant įvairių kaulų lūžiams.

Ortopedines traumas galima klasifikuoti pagal pažeidimų rūšį. Ortopedai itin dažnai susiduria su sausgyslių, raiščių patempimu arba pertempimu. Taip pat labai dažnai pasitaiko ir raumenų plyšimo atvejų. Kasdien susiduriama su įvairių kūno vietų sumušimais – skundžiamasi skausmu, patinimu. Dažnos traumos, susijusios su kaulais – sąnarių visiškas arba dalinis išnirimas, kaulų lūžiai, trupėjimas, skilimas. Išnyra ar lūžta ne vien didieji kaulai ir sąnariai (klubų, pečių, kelių). Neretai susiduriama su kojų, rankų pirštų traumomis. Taigi, ortopedija laikytina viso kūno sveikatos sritimi. Įvairios kaulų ar minkštųjų audinių traumos veikia ir vidinius, aplink pažeidimo vietą esančius organus. 

Gydymas – ne bet kur

Sveikata ne veltui vadinama didžiausiu turtu. Dėl to suprantama, kad patyrus traumą skubama kreiptis į žinomus, patyrusius specialistus. Ortopedija – jokia išimtis. Didelė dalis mūsų šalies specialistų dirba didmiesčių klinikose. Todėl dažnai tiek aplinkinių, tiek ir tolimesnių miestų gyventojai kreipiasi į ten dirbančius ortopedus ir traumatologus. Natūralu, kad itin daug pacientų sulaukiama Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigose.

Ortopedija vilniuje rūpinasi kone visi bendrosios sveikatos priežiūros centrai. Čia galima rasti patyrusių specialistų, greitai įvertinančių paciento būklę ir paskiriančių reikiamą gydymą. Tačiau kreiptis galima ir į specializuotas ortopedijos klinikas. Tiems, kam aktuali ortopedija vilnius gali būti geriausiu sprendimu. Vis dėlto pasirinkimas šiame mieste yra itin platus. Anksčiau nesusidūrus su šios srities gydytojais gali būti keblu išsirinkti tinkamiausią variantą. 

Tokiu atveju gali būti rasta reikiama informacija apie ortopedija internetu. Paprasta pasidomėti įvairių gydytojų pacientų atsiliepimais, įvertinimu. Interneto paieškos sistemos yra itin patogios ir tuomet, kai reikia rinkti kurią nors gydymo įstaigą. Tokiu atveju naudinga įvesti paieškos frazes ortopedija vilniuje arba ortopedija vilnius. Sostinės gyventojai gali domėtis ir siauresne paieška pagal artimesnius mikrorajonus, gatves. Pavyzdžiui, paieškos laukelyje vertinga įvesti frazę ortopedijos klinika Fabijoniškėse, ortopedija kalvariju g. ir panašiai. 

Judėjimo laisvė dažnai aktualiausia tuomet, kai jos netenkama. Tačiau tokios netekties kartais galima išvengti. Dėl šios priežasties ortopedija ir traumatologija neturėtų gąsdinti. Svarbu laiku kreiptis į specialistus – tik tuomet bus galima džiaugtis gebėjimu veikti. 

8 komentarai:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai geri straipsniai Jūsų, ačiū. Gal turite kokios naudingos informacijos ir apie vaiku odontologija

    AtsakytiPanaikinti
  3. Išsamus straipsnis. Norėčiau paklausti ar galite parekomenduoti odontologijos klinka vilniuje ?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man labai skauda petį, ar jau peties įtvaras reikalingas, ar jau pirmiau reikia kreiptis pas daktarą?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai gera informacija apie ortopediją. Ypatingai naudingas patarimas, kad reikia kreiptis pas patyrusius specialistus. Man kaip tik reikalinga ortopedo konsultacija ..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mane gastroenterologas Šiauliuose atstatė į gyvvenimą... Turėjau daug virškinimo problemų, dėl ko negalėjau net vaikščioti.. Dabar bėgioju, judu! Nuostabu galėti judėti, tą supranta tik tie, patyrę baisias kančias.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai informatyvus bei naudingas straipsnis. Šaunu buvo pasiskaitinėti ir apie vaikų odontologą Vilniuje bei apskritai apie odontologijos bei ortopedijos svarbą. Dėkoju autoriui.

    AtsakytiPanaikinti